RVDH LOGO

Contactgegevens

Fresiastraat 14
2071 NV  Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 536 44 36

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

17-04-2014

De ISO-werkgroep heeft een eerste working draft (WD) voor de opvolger van OHSAS 18001 voorgelegd aan de nationale normcommissies. Het gaat om een eerste ruwe opzet die nog niet compleet is ingevuld.

High Level Structure

Deze WD is, evenals de ISO 14001- en ISO 9001-norm, opgebouwd volgens de zogenaamde High Level Structuur (HLS). Dit is een basistekst voor de kernelementen van een managementsysteem en wordt opgenomen in alle ISO-managementsysteemnormen. Dit betekent dat alle managementsysteemnormen dezelfde hoofdstukopbouw hebben en voor een groot deel dezelfde tekst. Voor elk onderwerp (arbo, milieu etc.) wordt deze basistekst aangevuld. Grofweg bestaat de uiteindelijke norm voor circa de helft uit de HLS-tekst en voor de helft met specifieke aanvullingen. 
 
De HLS-tekst is openbaar en kan hier worden gedownload. De inzet van de Nederlandse normcommissie is dat ook het deel dat niet tot de HLS behoort daar waar mogelijk goed wordt afgestemd. In de WD-versie van ISO 45001 en de CD2 ISO 14001 staan bijvoorbeeld regelmatig verschillende aanvullingen bij hetzelfde onderwerp terwijl misschien hetzelfde bedoeld is.
 

Indicatoren 

Een ander onderwerp, dat specifiek voor arbomanagementsystemen is, is het gebruik van indicatoren voor bijvoorbeeld ongevallen en verzuim. De Nederlandse normcommissie streeft er naar dat voor een aantal belangrijke indicatoren een ‘kapstok’ in de norm is opgenomen. Een managementsysteemnorm is niet de plaats om deze exact te definiëren. Wel is van belang dat organisaties duidelijk maken hoe indicatoren zijn gedefinieerd en daarbij waar mogelijk gebruikmaken van (internationale) richtlijnen waarin deze worden gedefinieerd. In de zogenaamde CD-versie van de ISO 45001 zal verder op de inhoud worden ingegaan. Het is nog niet bekend wanneer deze verschijnt.
 
Bron: SCCM

 
Copyright © 2023 - Rodenburg & Van der Hoeven | Arbonormen | Kwaliteitsnormen | Milieunormen