RVDH LOGO

Contactgegevens

Fresiastraat 14
2071 NV  Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 536 44 36

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

30-09-2014

De overheid bezuinigt, ook op arbeidsinspecteurs. In 2015 zal het aantal inspecties en onderzoeken daarom afnemen van 17.500 naar 16.000. De Inspectie SZW moet dus slimmer werken en gaat bedrijven volgend jaar bellen om ze te bevragen over de aanwezigheid van de preventiemedewerker en de RI&E.

 

De Inspectie SZW zal volgend jaar (2015) selectiever onderzoek doen naar bedrijfsongevallen en klachten of tips over arbeidsomstandigheden. Ook zal de inspectiedienst minder sectoren uit eigen beweging gaan onderzoeken. Verder zal de dienst alleen de Europese regelgeving handhaven bij bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen (de Aanvullende Risico-Inventarisatie & -Evaluatie).

Bel-inspecties preventiemedewerkers en RI&E 
In 2015 gaat de dienst verder 'bel-inspecties' uitvoeren om bedrijven te bevragen naar de preventiemedewerkers en de RI&E. Heeft een bedrijf een preventiemedewerker en/of RI&E, dan benadert de Inspectie SZW het bedrijf verder. Eerder zijn met de belinspecties  in een pilot al goed ervaringen opgedaan. 

Bedrijven die kernbepalingen van de arbozorg niet nakomen krijgen een herinspectie. De inspectie checkt een reeks grote bedrijven op de (uitvoering van) arbozorg. Ook voert zij een pilot uit onder startende bedrijven, in samenwerking met Kvk's en ondernemersplatforms. Veel kleinere, startende bedrijven weten namelijk weinig over arboverplichtigen, aldus de inspectie. 

Extra aandacht voor asbest
De Inspectie handhaaft in 2015 op naleving van de nieuwe grenswaarden voor de verschillende asbestcategoriĆ«n. Daarbij ligt de nadruk op niet-nalevers en notoire overtreders (malafide saneringszaken). Ook komen er inspecties op specifieke risicogebieden zoals duikarbeid en drukapparatuur 

Bron: SZW


Copyright © 2023 - Rodenburg & Van der Hoeven | Arbonormen | Kwaliteitsnormen | Milieunormen