RVDH LOGO

Contactgegevens

Fresiastraat 14
2071 NV  Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 536 44 36

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bij vrijwel alle brandweerkorpsen met een duikteam heeft de Arbeidsinspectie na controles overtredingen geconstateerd. De inspecteurs stuitten vaak op een gebrek aan noodzakelijke kennis over duiken.
Ook is er vaak weinig besef van de risico's die eraan kleven. Dat heeft de inspectiedienst maandag bekendgemaakt na onderzoek dat begon in het najaar van 2008 en halverwege 2009 eindigde.

Sinds de controles zijn veel korpsen volgens de Arbeidsinspectie voortvarend aan de slag gegaan om de problemen aan te pakken, terwijl dat eerder nog niet gebeurde. De inspectiedienst waarschuwt al langer dat het werk van duikers bij de brandweer vaak te riskant is.

Zo zijn er sinds 2000 acht ernstige ongevallen gebeurd, waarbij drie duikers om het leven kwamen. Dat is relatief een hoog aantal ongelukken op een groep van zo'n 1.200 brandweerduikers.

Kennis
Bij de controles bleek dat bij driekwart van de brandweerkorpsen het ontbrak aan noodzakelijke duiktechnische kennis en vaardigheden. Duikers wisten bijvoorbeeld niet dat ze op grotere diepten meer lucht verbruiken en dat het schadelijk kan zijn om vaak of kort achter elkaar verschillende duiken te maken.

Ook bleek bij oefenduiken onvoldoende aan bod te komen wat een duiker moet doen als hijzelf of een collega onder water in nood verkeert.

Bij vrijwel alle korpsen bleken eveneens goede werkinstructies te ontbreken. Zo gebruikten duikers elkaars gordels met lood. Deze moeten juist aangepast worden aan het gewicht van de persoon. Een aantal korpsen lieten ook hun werknemers regelmatig duiken in diep water, maar maakten niet duidelijk hoe een duiker dan in noodgevallen veilig boven moet komen.


Kaarten
Dat is noodzakelijk, omdat het opstijgen vanuit de diepte andere handelingen vergt dan bij ondiepe duiken. Ook bleken waterkaarten met informatie over onder meer de diepte, stroming en het zicht onder water vaak onvolledig of niet actueel.

Inmiddels zijn volgens de Arbeidsinspectie serieuze initiatieven genomen om de veiligheid te verbeteren, zoals aanscherping van de brandweerduikexamens. Veel korpsen hebben hieraan al deelgenomen. De inspectiedienst controleert dit jaar nog of de veiligheid inderdaad is verbeterd.

Bron: www. nu.nl, 15-03-2010


Copyright © 2023 - Rodenburg & Van der Hoeven | Arbonormen | Kwaliteitsnormen | Milieunormen