RVDH LOGO

Contactgegevens

Fresiastraat 14
2071 NV  Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 536 44 36

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Asbestbedrijven waar de Arbeidsinspectie ernstige tekortkomingen constateert, moeten onder de nieuwe regelgeving onvoorwaardelijk hun certificaat inleveren.

Die bedrijven krijgen niet eerst een waarschuwing, zoals de brancheorganisaties (VKBA, VERAS, Fenelab, VOAM, VVTB en BVDTA) willen. Zij vinden het onmiddellijk buiten bedrijf stellen van een asbestonderneming een te zware sanctie. De organisaties pleitten al eerder dat een asbestverwijderaar die per ongeluk een fout maakt, eerst de kans moet krijgen om deze te herstellen. Volgens minister Donner (Sociale Zaken) krijgen bedrijven wel eerst de gelegenheid hun zienswijze op de geconstateerde overtredingen te geven, voordat de certificerende instelling besluit het certificaat in te trekken.

De Vereniging van Sloopaannemers (VERAS) is verbaasd dat de minister in de antwoorden niet ingaat op de kritiek die de brancheorganisaties eerder hadden op de nieuwe regels. Deze voorstellen zijn niet werkbaar, onredelijk en lossen het probleem niet op. Direct een certificaat intrekken, is feitelijk een doodstraf voor een bedrijf. VERAS is ook voor strenge regels, maar niet op de ongezouten manier van het ministerie. De brancheverenigingen hebben alternatieve voorstellen gedaan voor de regels van het sanctiebeleid, de onafhankelijkheid van certificeerders en het aanbesteden.

Het ministerie wil overtredingen straks in drie categorieƫn indelen. De onvoorwaardelijke intrekking is mogelijk voor zeer ernstige tekortkomingen. Daarnaast is er een categorie voor ernstige overtredingen die leidt tot voorwaardelijke intrekking. Tot slot is er nog een categorie die leidt tot een waarschuwing. Het duurt minstens nog enkele maanden voordat de nieuwe regels van kracht zijn. Eerst moeten deze regels nog definitief worden. Daarna geldt een overgangsregeling van enkele maanden.

Bron: Cobouw, 12-10-2010


Copyright © 2024 - Rodenburg & Van der Hoeven | Arbonormen | Kwaliteitsnormen | Milieunormen