RVDH LOGO

Contactgegevens

Fresiastraat 14
2071 NV  Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 536 44 36

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geld vragen voor NEN-normen waarnaar het Bouwbesluit verwijst, mag gewoon. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Niemand verplicht aannemers NEN-normen als private afspraken te gebruiken. De kosten van normen hebben bovendien geen onaanvaardbare gevolgen voor bouwbedrijven. En daarom mag het Nederlandse normalisatie-instituut (NEN) gewoon geld blijven vragen voor normen. Zo klinkt althans de uitleg van het gerechtshof Den Haag.

Het Gerechtshof vernietigt hiermee het vonnis van de Rechtbank. Die oordeelde eerder in deze zaak dat NEN-normen, waarnaar wordt verwezen in het Bouwbesluit, wel degelijk als algemeen verbindende voorschriften moeten worden gezien en daarom gratis beschikbaar moeten komen. De staat had tegen dit vonnis hoger beroep aangetekend en wordt nu door het Gerechtshof in het gelijk gesteld.

De VVD is al jaren voorstander van gratis normen, los van de civiele procedure en blijft bij dit standpunt. Een onderzoek naar gratis normen van het ministerie van Economische Zaken loopt nog.

Zie commentaar NEN: Uitspraak Gerechtshof: NEN-normen niet algemeen verbindend

Bron: Cobouw, 17 november 2010


Copyright © 2023 - Rodenburg & Van der Hoeven | Arbonormen | Kwaliteitsnormen | Milieunormen